fbpx

Sinusurile maxilare si procedura de sinus lift

Sinusurile maxilare sunt cavități situate în osul maxilar, deasupra dinților molari și premolari. Sunt compuse din două cavități distincte, umplute cu aer, aflate în stânga și în dreapta cavității nazale, cât și dintr-o membrană foarte subțire care acoperă întreaga cavitate sinusală și care adăpostește sinusul propriu-zis.

În urma extracțiilor dentare, dar și a infecțiilor localizate la rădăcina molarilor și premolarilor, osul se resoarbe, iar când are o grosime mai mică de 8 mm, implantarea dentară devine imposibilă.
Procedura de sinus lift implică ridicarea membranei sinusale și inserarea de os (natural/artificial) cu scopul a crește masa osoasă și a permite, astfel, implantarea.

Procedura de sinus lift poate fi realizată în două moduri, în funcție de necesități: când este nevoie doar de o elevare minoră, se intervine prin sinus lift intern; când este nevoie de o elevare majoră, se apelează la sinus lift extern.

Procedura de sinus lift intern implică o adiție osoasă minimă, de 1-2 mm, și poate fi efectuată în aceeași ședință în care va fi realizată și implantarea dentară. În schimb, procedura de sinus lift extern se efectuează dinspre obraz pentru ca implantarea dentară să poată fi efecuată 4-8 luni mai târziu.

Concret, ambele tipuri de proceduri presupun o incizie la nivelul gingiei, perforarea osului până la expunerea membranei sinusale, decolarea acesteia și introducerea unui amestec de os și sânge în spațiul dintre osul maxilar și membrana sinusală.

Share:

Leave a Reply