fbpx

Sarcina si anestezia dentara

Graviditatea este o stare fizologica ce produce modificari la nivelul intregului organism, inclusiv in cazul cavitatii orale. In perioada sarcinii, nivelul de hormon este crescut, avand repercusiuni  asupra gingiei, determinand inflamarea si chiar hiperatrofierea ei. De asemenea, numarul proceselor carioase este ridicat datorita varsaturilor matinale multiple ce produc un mediu oral acid, consumului crescut de carbohidrati care duce la scaderea pH-ului salivar.

Astfel, numarul cauzelor ce produc infectii sau dureri la nivelul cavitatii orale creste. Principalul motiv ce determina pacienta gravida sa evite tratamentele stomatologice este frica fata de efectul substantelor folosite in cabinetul de medicina dentara asupra fatului.

Frica numarul 1: substanta anestezica!

In timpul sarcinii se pot realize tratamente stomatologice si chiar de chirurgie orala. Ideal, tratamentele se realizeaza in trimestrul II de sarcina, insa sunt situatii in  care este necesar tratamentul de urgenta al afectiunilor din sfera orala(tratament endodontic, extractie dentara, incizie, abces etc) iar acesta se va realiza indiferent de trimestru.

In stomatologie, substantele anestezice folosite frecvent sunt Lidocaina(clasa B de toxicitate), Articaina si Mepivacaina (ambele clasa C de toxicitate). Cantitatea de substanta anestezica administrata este minima si ofera un confort operator.

Efectul durerii si al stresului din timpul tratamentului stomatologic asupra fatului este mult mai periculos decat cel al substantei anestezice.

S-au realizat multiple studii publicate in reviste internationale de specialitate in care s-a demonstrat lipsa efectelor adverse ale substantei anestezice asupra femeii gravide si fatului.

Asadar, punand infectiile sistemice si efectele anesteziei orale in balanta risc/beneficiu, aceasta va inclina in favoarea anesteziei.

Dr.Aoun Raluca

Share:

Leave a Reply